miércoles, 9 de febrero de 2011

Què és UPyD?

UPyD (Unión, Progreso y Democracia) es presentarà per primera vegada a Manacor a ses eleccions municipals del proper mes de Maig, així com a ses eleccions de sa Comunidad Autònoma de ses Illes Balears i a ses des Consell Insular de Mallorca. Aquí teniu unes pinzellades de ses nostres línies mestres.

Un partit transversal

UPyD es considera un partit transversal. Transversal? Transversal significa que no creim en la política bipolar que enfoca la realitat i els problemes des del punt de vista de la dreta o l'esquerra, com si ser “de dretes” o “d’esquerres” significàs estar d’acord amb tota una sèrie de premises que no es poden discutir, com si fossin blocs monolítics. UPyD defuig d’aquest sectarisme que considera passat de moda i es posiciona en funció de cada proposta en particular sense importar-li qui la defensa. De vegades estarem d’acord amb el PSOE, de vegades amb el PP i qualque vegada amb les nacionalistes mentre no siguin qüestions que afectin el model territorial de l’Estat.

UPyD és un partit nacional que es presenta com a alternativa als dos grans partits, els màxims responsables del nivell de degradació al qual ha caigut la vida política a Espanya. Cap dels partits tradicionals estan interessats en posar en perill el seu control egoista de les institucions, des de les caixes d’estalvis fins als mitjans de comunicació públics. UPyD vol tornar als ciutadans el control de la política i això passa per construir una societat civil amb ciutadans més conscients i responsables que s’acostumin a demanar comptes als polítics. Evidentment tot això fa que ens peguin galtades de totes bandes. Els d'esquerres diran que UPyD és de dretes (i fins i tot d’ultradreta) i els de dretes ens diuen que som d’esquerres. Aquestes acusacions tenen l’objectiu que els seus votants respectius no facin cas a les nostres propostes. Però això forma part del renou de la batalla política que sol consistir en distorsionar -i silenciar- el missatge de l'adversari.

Reforma de la Constitució

La crisi espanyola no només és econòmica, també és política. UPyD creu que aquesta crisi no es resoldrà sense reformes profundes. Un dels principals eixos d’UPyD ha estat la Reforma de la Constitució que contempli educació (no té cap sentit tenir desset plans educatius distints) i sanitat (tots els espanyols tenen dret als mateixos serveis sanitaris) com a competències exclusives de l'Estat. Volem canviar la Constitució perquè es tanqui d’una vegada el mercat persa amb què s’han convertit els inacabables traspassos de competències a les autonomies. Per això proposam que totes les comunitats tenguin les mateixes competències i el mateix finançament, encara que això signifiqui la desaparició dels drets històrics de certes regions com el País Basc i Navarra. Som l’únic partit que s’oposa al Concert Econòmic de bascos i navarresos. L’Estat de les Autonomies és ara mateix un obstacle per a la lliure circulació de treballadors, empreses i professionals fins al punt d’haver-se romput el mercat únic espanyol. Mentre el món camina cap a la globalització a Espanya tornam a l’Edat Mitjana posant fronteres entre espanyols. UPyD vol corregir tot això.

Proposam també reforçar l'autonomia del poder judicial tan lligat al poder executiu així com canviar la llei electoral perquè cada vot d’un espanyol valgui lo mateix en termes de representació parlamentària. A dia d’avui el sistema electoral afavoreix el PP, el PSOE i els partits nacionalistes majoritaris com CiU i PNB. UPyD proposa llistes obertes i un temps limitat per als polítics, a fi que la política sigui un compromís cívic i no en una professió com s’ha acabat convertint. Exigim el compliment de la Constitució que prohibeix la discriminació per raons de llengua i el dret a escolaritzar els infants en la seva llengua materna. Les llengües no tenen drets ni tampoc són discriminades perquè tothom en fa l’ús que vol. Són els ciutadans qui tenen drets i qui són discriminats per les polítiques de normalització lingüística. UPyD eliminarà aquests programes de normalització.

Sistema educatiu

L’educació és vital a Espanya perquè una bona educació és la millor garantia per a la igualtat d’oportunitats i la mobilitat social, així com per millorar la competitivitat i el creixement econòmic del nostre país. Si la situació de l’educació espanyola és preocupant, molt més ho és la de la nostra comunitat, com els informes PISA de 2009 han posat de manifest. Es indispensable superar models pedagògics fracassats (com la LOGSE i la LOE) i garantir una educació pública i laica per a tothom, basada en el mèrit, la capacitat i la transmissió de coneixements.

Política municipal

En l'àmbit municipal UPyD proposa modificar la llei de Bases de Règim Local perquè qualsevol competència transferida vagi acompanyada de la seva previsió financera, no com ara que els ajuntaments s’apropien o se’ls encolomen competències sense pressupost, lo que ha provocat dificultats per pagar les nòmines i les factures als seus proveïdors, alguns dels quals s’han vist obligats a tancar la seva empresa. UPyD proposa delimitar quines són les competències municipals i dotar-les del finançament que necessiten a costa dels pressuposts de la Comunitat Autònoma i el Consell Insular de Mallorca.

Proposam també que els polítics locals tenguin molt més en compte els informes del Secretari, l'Interventor i el Tresorer a l’hora de decidir, per això som partidaris que aquests cossos d’alts funcionaris recuperin el caràcter de cos nacional. D’aquesta manera dependrien de l’Estat i no jeràrquicament dels batles als qui, recordem, tenen l’obligació de controlar.

Nota: Aquest article ha estat publicat en es Nº 1.260 des semanari de Manacor, "7Setmanari" , es 11 de Febrer des 2011.

Etiquetas: , , , , , ,

0 Comments:

Publicar un comentario

<< Home